Hvordan er det nu det er… Læs tandlægens svar

DEL
 • Spørgsmål og svar

  a

  Vi får mange spørgsmål på klinikken, og vi vil meget gerne dele ud af vores faglige viden som tandlæger. Her på siden vil du sålededes finde nogle af de spørgsmål, vi ofte får fra vores patienter på klinikken i Roskilde.

  Siden vil blive løbende opdateret med nye spørgsmål og svar, så bookmark den og læg vejen forbi med jævne mellemrum hvis du også vil holdes opdateret.

 • Spørgsmål:

  Kan tyggegummi erstatte tandbørstning ?

  a

  Svar:
  Nej tygning af sukkerfrit tyggegummi kan ikke erstatte tandbørstningen, men kan dog i mange tilfælde medvirke til en "grov-rensning" af tænderne, når du ikke lige har mulighed for at børste dine tænder med en tandbørste.

 • Spørgsmål:

  Får man dårligere tænder af at være gravid ?

  a

  Svar:

  En gammel skrøne siger, at hvert barn man føder koster en tand. Det er selvfølgelig ikke rigtigt. Det er dog vigtigt, at være ekstra opmærksom på sin mundhygiejne igennem graviditeten, da de normale hormonforandringer også kan have virkning på tandkødet, som derved kan blive lidt mere modtagelig for tandkødsbetændelse. Samtidig er det vigtigt, at være opmærksom tandbørstning i forbindelse med de lidt kreative idéer gravide kvinder kan få, som f.eks. at skulle spise skumfiduser med dip midt om natten eller lignende.

 • Spørgsmål:

  Kan frugtjuice være skadelig for tænderne ?

  a

  Svar:

  Ja det kan den faktisk. Der er godt nok vitaminer i frugtjuice, men mange frugtsafter er samtidig også meget syrlige. Frugtsyren kan ved overdreven indtagelse have en skadelig effekt på tandemaljen. Syren kan nemlig opløse kalken i emaljens overflade, så den bliver mere modtagelig for slid.

 • Spørgsmål:

  Jeg føler mig ofte tør i munden. Hvad kan jeg gøre?

  a

  Svar:

  Mundtørhed kan være yderst generende. Det kan også være særdeles skadeligt for tænder og tandkød. Når spyttets normale beskyttende funktion forsvinder, er tænderne modtagelige for bakterieangreb og dermed caries. Derfor er det vigtigt at få undersøgt og behandlet alvorlig mundtørhed. Visse sygdomme og visse former for medicin kan bevirke mundtørhed.