Børst tænderne hyppigt, så undgår du caries

DEL
 • Caries / huller i tænderne

  a

  Caries / huller i tænderne opstår når bakteriebelægningerne på tænderne omdanner sukker fra føden til syre, der nedbryder tandsubstansen. De helt små cariesangreb kan man have svært ved at føle. Det er specielt vanskeligt at opdage caries på tændernes sideflader.

  Tandlægen og tandplejeren kan opdage mange af disse tidlige huller ved en grundig undersøgelse, hvor der blandt andet bruges specielle røntgenoptagelser.

 • Hvornår risikerer du caries / huller i tænderne ?

  a

  Huller i tænderne kan man faktisk risikere at få livet igennem, men fra omkring 30-40 års alderen er risikoen som regel aftagende. Der starter til gengæld en række andre tandproblemer som eksempelvis paradentose.

  .
 • Huller i mælketænder

  a

  Der er risiko for caries / huller i tænderne allerede når allerførste mælketand bryder frem. Man kan så stille spørgsmålstegn ved om det ikke kan være ligegyldigt med huller i mælketænderne. Som bekendt kommer der jo et nyt sæt tænder siden efter mælketænderne.

  Svaret er nej. Det er bestemt ikke ligegyldigt. Det er vigtig at passe på sine (børns) mælketænder, da de er af stor betydning for kæbernes vækst og dermed også for pladsforholdene til de efterfølgende blivende tænder

 • Sådan behandles caries / huller i tænderne

  a

  Små og ganske overfladiske, begyndende huller i tænderne kan faktisk lukke sig selv ved hjælp af den kalk, som er i spyttet. En forudsætning er dog, at mundhygiejnen bliver optimal og at indtagelsen af sukker og slik nedsættes.

  Er hullet så stort, at tandlægen skønner der må en tandfyldning til, vil den ødelagte tand blive repareret med en plastfyldning.

 • Undgå caries / huller i tænderne

  a

  Ønsker du at undgå caries fremover skal du først og fremmest være grundig med din daglige mundhygiejne – eventuelt efter anvisning fra din tandplejer eller tandlæge.

  Caries

  Børst tænderne grundigt to gange dagligt og brug tandtråd én gang dagligt mellem alle tænder.

  Derudover bør du passe dine regelmæssige eftersyn på din tandklinik. På den måde kan du komme bakteriebelægningerne på tænderne til livs, men det handler naturligvis også om at reducere mængden af sukker i mad, slik, chips og drikkevarer.

  Vi hjælper dig gerne i forbindelse med kostplan rådgivning i den forbindelse. Kontakt os og aftal en tid, der passer i din kalender.