Børst tænderne hyppigt, så undgår du caries

DEL
 • Caries er huller i tænder

  a

  Caries er huller i tænderne. Et hul i tanden opstår når bakteriebelægninger, der sidder på tænderne, omdanner sukker fra føden til syre. Syren nedbryder nemlig tandsubstansen og så kommer der hul i tanden. Det er meget svært at mærke små huller og begyndende cariesangreb. Specielt på tændernes sideflader.

  Tandlægen og tandplejeren kan opdage mange af disse begyndende huller ved en grundig undersøgelse. Blandt andet ved at bruge specielle røntgenoptagelser af dine tænder.

 • Hvornår risikerer du huller i tænder?

  a

  Du kan risikere at få huller i tænderne hele livet, men fra omkring 30-40 års alderen er risikoen som regel aftagende. På det tidspunkt i livet er der dog desværre chance for at andre tandproblemer banker på...

  .
 • Huller i mælketænder

  a

  Der er risiko for caries allerede når allerførste mælketand bryder frem. Mælketænder kan der nemlig også komme huller i. Spørgsmålet er blot om det har betydning, da der jo kommer et helt nyt sæt tænder når mælketænderne er faldet ud.

  Svaret er at det bestemt ikke er ligegyldigt. At børste mælketænder og holde dem sunde er af stor betydning for kæbernes vækst og dermed for pladsen til de kommende "blivende" tænder.

 • Huller i tænder der ikke skal behandles

  a

  Vidste du et hul i tanden faktisk kan lukke sig selv, så der slet ikke er brug for en tur til tandlægen? Et lille overfladisk begyndende hul i tanden kan faktisk "reparere" sig selv ved at bruge den kalk, som er i spyttet. En forudsætning er dog, at din mundhygiejne er rigtig god, og at du nedsætter indtagelsen af sukker og slik.

  Er hullet så stort, at tandlægen skønner den skal behandles, vil den ødelagte tand blive repareret med en plastfyldning.

 • Sådan undgår du huller i tænder

  a

  Daglig brug af tandbørste og tandtråd er måden at undgå (flere) huller i tænderne. Din tandplejer eller tandlæge kan eventuelt hjælpe ved at vise dig den bedste teknik.

  Caries

  Børst tænderne grundigt to gange dagligt og brug tandtråd en gang dagligt mellem alle tænder i munden. Det sikrer en god mundhygiejne.

  Udover dette bør du passe dine regelmæssige tandlægeeftersyn, så begyndende huller i dine tænderne kan opdages i tide. Sidst men bestemt ikke mindst er det også en god idé at reducere mængden af sukker du indtager. I mad, slik, chips og drikkevarer.

  Vi hjælper dig i den forbindelse gerne med en fornuftig kostplan. Kontakt os og aftal en tid, der passer i din kalender.